TÜDİS ve Uyguner Deri Pazarlama Yönetim Kurulu Başkanı Uyguner

Geçen yıl genel ihracattaki artış yatay seyretmesine karşın çift haneli büyüme başarısı gösteren deri ihracatı için 2014 yılının daha da iyi geçmesi bekleniyor- TÜDİS Başkanı Uyguner:- "İhracattaki artışda ayakkabı ihracatındaki artışın çok önemli bir etkisi var. Bu alanın önünün çok açık olduğunu düşünüyorum"


Geçen yıl genel ihracattaki artış yatay seyretmesine karşın çift haneli büyüme başarısı gösteren deri ihracatı için 2014 yılının daha da iyi geçmesi bekleniyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre 2013 yılında deri ve deri mamulleri ihracatı bir önceki yıla kıyasla yüzde 16,4 artarak 2 milyar dolar seviyelerine ulaştı.

İhracatın yüzde 80'ine yakını İstanbul tarafından gerçekleştirilirken, en fazla ihracat yapılan ülke 508 milyon dolar ile Rusya oldu.

"Ayakkabının etkisi büyük"

İhracat rakamlarını AA muhabirine değerlendiren Türkiye Deri Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜDİS) Başkanı Burak Uyguner, ihracattaki artışı çok kayda değer bulduğunu belirtti.

Sektörün senelerdir yaptığı yatırımların ve çalışmaların karşılığını aldığını anlatan Uyguner, "Artık Rusya ve Avrupa'ya endeksli iş yapılmıyor. Bu yıl iç piyasada işlerin yavaşlayacağı beklentisiyle dış pazarlar daha da önem kazanacak" dedi.

Ayakkabı ihracatında yaşanan olumlu gelişmelerin sektörün genel ihracatının artmasında etkili olduğunu dile getiren Uyguner, 2013 yılında ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 32,4 artırarak 730 milyon dolara ulaştıran ayakkabı sektörünün önünün çok açık olduğunu ifade etti.

"Avrupa'ya ihracat canlanabilir"

Asya-Pasifik pazarına yönelik ihracattaki artışlara ilişkin de görüşlerini paylaşan Uyguner, bu pazarlara yönelik özellikle yarı işlenmiş ve bitmiş deri ihracatındaki artışlara işaret etti.

Asya-Pasifik'in "ucu bucağı olmayan bir pazar" olduğuna dikkati çeken Uyguner, Rusya'nın da sektör açısından stratejik bir pazar konumunda bulunduğunu kaydetti. Uyguner, bu yıl Avrupa ekonomisindeki olası toparlanmanın etkisiyle bu pazara yönelik ihracatta canlanma beklenebileceğini söyledi.

"Anadolu'da zihniyet değişimi gerekli"

İstanbul'un deri ihracatının tamamına yakınını gerçekleştirmesinin bir risk oluşturup oluşturmadığına dair de konuşan Uyguner, pek çok şirketin merkezinin İstanbul'da olmasının böyle bir etkisi olduğunu dile getirdi.

İhracatın çok uzun bir koşu olduğunun altını çizen Uyguner, şöyle devam etti:

"Bir senede müşteri kazanırsın bir dakikada kaybedebilirsin. Anadolu'daki şirketlerin ihracat odaklı bir zihniyette olması gerekir. Yurt dışına yönelik mesai harcamak, temsilcilikler açmak ve buralarda çalışacak personel istihdam etmek gerekir. Yurt dışında satılan ürünlerin standartları ile iç pazara yönelik ürünlerin farklı olduğunu göz ardı etmemek gerekir. İnşallah anadolu girişimcisi de bu kafa yapısına gelecektir. Birbirinden bağımsız atölye tarzı işletmelerin organize edilmesi de bu açıdan önemli ki bu tarz kümelenme modellerinin oluşmaya başladığını görüyoruz."

Kayıt dışılık sorununa da değinen Uyguner, bunun sadece deri sektörünün değil tüm sektörlerin sorunu olduğunu belirtti. Son yıllarda hükümetin bu konuda attığı adımların hakkını vermek gerektiğini kaydeden Uyguner, hammaddesi kıymetli olan derinin merdiven altı üretime konu olmamasının önemini vurguladı.

Türkiye Deri Sanayii İşverenler Sendikası

İstanbul Deri Sanayi Bölgesi (18.Yol) Tanen Sokak No:1 Tuzla/İSTANBUL

Bize Ulaşın

Tel : 0216 394 29 39 -
Email : info@tudis.org.tr

Bizi Takip Edin